WAT DOET NEDERLAND BIJ EEN NEGATIEVE SPAARRENTE?

____

Lees verder

De spaarrentes blijven maar dalen, vanwege de stimulerende maatregelen van de Europese Centrale Bank. Het is zelfs mogelijk dat consumenten straks rente moeten betalen over hun spaargeld. 87 procent van de Nederlanders met een vrij besteedbaar vermogen van 5.000 euro of meer binnen het huishouden neemt geen genoegen met een negatieve spaarrente indien men daarmee te maken krijgt. Dat blijkt uit het nieuw gelanceerde Robeco Nationaal Beleggingspeil, een onderzoek waarbij het sentiment rondom sparen en beleggen in kaart wordt gebracht en dat in opdracht van Robeco door Ruigrok | NetPanel wordt uitgevoerd. Wat beschouwen Nederlanders als alternatieven?

Meer dan de helft van de Nederlanders zou op zoek gaan naar een andere aanbieder die wel rente uitkeert. “Een spaarrente van 1 of 2 procent is niet veel en je moet ook nog rekening houden met eventuele vermogensrendementsheffing”, zegt hoofdeconoom bij Robeco Léon Cornelissen. Een vijfde van de respondenten zou bij een negatieve rente het spaargeld of een deel daarvan opnemen en op een veilige plek bewaren en 18% zou gaan beleggen. 9% van de respondenten kiest ervoor spaargeld uit te geven, vooral aan het opknappen van de woning. Van de respondenten die kiezen voor beleggen, zegt 56% in beleggingsfondsen en 26% in individuele aandelen of obligaties te gaan beleggen.

Cornelissen: “De stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank leiden tot historisch lage rentes. Negatieve rentes zijn een noodzakelijk kwaad om de economie meer dynamiek te geven. Consumenten met spaargeld hebben er natuurlijk last van, maar je moet niet vergeten dat Nederlanders ook profiteren van een aantrekkende economie. Centrale Bankpresident Draghi had ook kunnen besluiten iedereen 100 euro per maand contant geld te geven. Dat is leuk en beter verkoopbaar, maar dan moeten de consumenten die 100 euro natuurlijk wel gaan uitgeven.”

“De stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank leiden tot historisch lage rentes”

Léon Cornelissen

Moeten consumenten nu massaal gaan beleggen? “De wereldaandelenindex is in het eerste kwartaal van 2015 met 15% gestegen. Consumenten worden daardoor steeds positiever over beleggen. Veel beleggingen zijn inmiddels wel wat duur geworden, hoewel aandelen nog niet overgewaardeerd zijn. Beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan sparen: bij beleggen kun je (een deel van) je inleg kwijtraken, bij sparen is dat een stuk lastiger.

Je kunt de risico’s bij beleggen overigens wel beperken door geleidelijk in te stappen en de beleggingen te spreiden. En realiseer je dat beleggen vooral voor de lange termijn is. Een garantie is er natuurlijk nooit, maar wie de rendementen van beleggen afzet tegen sparen, ziet dat beleggen op langere termijn doorgaans meer oplevert.”

Sentiment ten aanzien van beleggen is gestegen
Uit het Robeco Nationaal Beleggingspeil, dat in opdracht van Robeco door Ruigrok | NetPanel wordt uitgevoerd, blijkt dat het algemene sentiment ten aanzien van beleggen is gestegen van 90 naar 102. Zowel onder spaarders (van 77 naar 85 punten) als onder beleggers (van 122 naar 129 punten) was een fikse stijging te zien in het eerste kwartaal van 2015.

Over het Robeco Nationaal Beleggingspeil
Het Robeco Nationaal Beleggingspeil is een maandelijkse kwantitatieve online meting die in opdracht van Robeco door Ruigrok | NetPanel wordt uitgevoerd. Hieraan doen minimaal 600 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee, die sparen en/of beleggen en beschikken over een vrij besteedbaar vermogen van €5.000 of meer binnen het huishouden.

Algemeen

spaarders

Beleggers

Spaarders

Robeco Nationaal Beleggingspeil:
1/1/2015 tot en met 31/3/2015. Een score van hoger dan 100 betekent een positief sentiment ten aanzien van beleggen.

Dit artikel is uitgegeven op 23-04-2015
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video