INVASIE
VAN DE
ROBOTS

Wiskundige Stephen Hawking is bang dat kunstmatige intelligentie, in de vorm van computers en robots, ons op enig moment te slim af zal zijn. Om een ramp te voorkomen moeten we alvast kolonies stichten op andere planeten, zei hij in de Financial Times. Maar Robeco ziet ook kansen in de oprukkende robot.
____

Lees verder

Robots zijn bij uitstek geschikt om gevaarlijk, moeilijk of saai werk te doen. Ze klagen niet, ze staken niet, ze eisen geen loonsverhoging, ze gaan nooit met vakantie en ze hebben geen behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. De kosten zijn aantrekkelijk: de Chinese looninflatie verdriedubbelde over de afgelopen tien jaar, terwijl de prijs van robots daalde. De terugverdientijd van een robot ligt nu op drie jaar, wat betekent dat je al na drie jaar goedkoper uit bent met een robot dan met een fabrieksarbeider. Geen wonder dat je ze steeds vaker tegenkomt op de werkvloer.

Chris Berkouwer, analist bij Robeco, deed onlangs uitvoerig onderzoek naar bedrijven in de sector industriële automatisering. Berkouwer ziet belegginskansen op drie hoofdgebieden.

____

Robots
De robotpopulatie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De afgelopen tien jaar nam het aantal robots met maar liefst 10% per jaar toe en in 2014 zelf met 15%. De meeste robots vinden hun weg naar de auto-industrie, één van de eerste en belangrijkste afnemers van robots. In de Japanse auto-industrie is inmiddels al één op de zes werknemers een robot. In Duitsland is dat één op de negen, in China echter slechts één op de vijfenveertig.

Het groeipotentieel is dan ook aanzienlijk. Robots zijn ook steeds vaker te vinden in andere industrieën, zoals elektronica, luchtvaart, voedsel & dranken en medische toepassingen. De International Federation of Robotics (IFR) schat dat de robotmarkt op zijn minst met 12% zal groeien in de jaren 2015-2017, in China zelfs met 25%.
Lees verder

Componenten
Om robots te kunnen maken zijn componenten nodig, variërend van sensoren tot pneumatisch gereedschap en snelheidsregelaars. Hoe complexer fabrieken worden, hoe lastiger het is om alle processen bij te houden. Daarom worden robots ingezet om een handje te helpen. Zo kunnen bijvoorbeeld sensoren – in plaats van het feilbare menselijke oog –  deelprocessen in de gaten houden. Het is belangrijk om te kijken welke onderdelen essentieel zijn voor de werking van die sensor. Als een van die componenten uitvalt, kan een fabriek dagenlang stilgelegd worden – een risico dat geen bedrijf wil nemen. Hoe onmisbaarder een component, hoe interessanter. Japanse bedrijven als Keyence, Omron, SMC en Nabtesco domineren de componentenmarkt.

Sam slaapt nooit. Bekijk de beveiligingsrobot in actie.

“Beveilingsrobot SAM maakt veel kilometers”

Software
Tot slot liggen er beleggingsmogelijkheden in bedrijven die zich bezighouden met ‘Beheersoftware’. Deze bedrijven zijn namelijk de lijm die alles bij elkaar houdt. Ze ontwikkelen software om alle geautomatiseerde processen in een fabriek in de gaten te houden. Het doel van deze programma’s is het in de juiste context plaatsen van informatie die uit de machines is gehaald. Het resultaat wordt vervolgens getoond op één interface. Bedrijven als Rockwell Automation, ABB en Emerson Electric bieden sterke producten.

Zacht
Bij het woord robot denk je al snel aan een blikken blieper, maar sommige robots zijn zacht en aaibaar. Zo is de hightech knuffel ‘Paro’ een therapeutische robot. De baby-zadelrob heeft een kalmerend effect op patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

We are the champions
Onder de naam Robocup worden jaarlijks diverse robotwedstrijden georganiseerd, waaronder voetbalwedstrijden. De voetbalwedstrijden zijn het verst ontwikkeld, er worden zelfs complete toernooien met 2 x 11 robots afgehandeld. Doel van het project is een ploeg robots in 2050 te laten winnen van de wereldkampioen voetbal. Stel je voor: heb je eindelijk Argentinië verslagen, kan je tegen robots aan de bak…

Werkgelegenheid
Robots vormen een bedreiging voor de werkgelegenheid, zei minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorig jaar tijdens een congres over robotisering. De vraag is of dat waar is. Landen die industriële robots omarmen, kennen een hogere groei en een lagere werkloosheid.

Wilt u ook beleggen in deze trend?
De fondsen Robeco, Rolinco en Robeco Global Growth Trends Equities beleggen een deel van het kapitaal in robots en automation. Klik op de fondsen voor meer informatie.

Deze fondsen hebben een risico-indicator 6.

Dit artikel is uitgegeven op 23-04-2015
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video