“Historisch gezien is er geen bewijs dat na een nieuw ‘all time high’ een correctie plaatsvindt.”

Ruud van Suijdam
Fondsmanager bij Robeco

HOOG, HOGER, HOOGST?

Tja. De spaarrekening… Inmiddels zijn de meeste mensen er wel achter dat die momenteel weinig oplevert.
____

Lees verder

Hoewel de stap naar beleggen voor sommigen best groot is, neemt het aantal beleggers de laatste maanden sterk toe. Uiteraard geholpen door de hoge rendementen die op aandelen behaald zijn in de afgelopen tijd. De AEX-index is in bijna drie maanden tijd zo’n twintig procent gestegen. Een niet te missen feestje dus. Of toch?

Zodra beurzen bepaalde records verbreken, is er altijd een groep commentatoren die stelt dat het dan dus wel tijd is voor een correctie. Op moment van schrijven staat de Amerikaanse Nasdaq-index in de buurt van de 5000 punten en gaat richting een ‘all time high’.

Wacht even… crashte de markt in 2000 niet vlak na het hoogste punt van de Nasdaq? Oei, dan moeten we nu ook oppassen!Dat de Nasdaq van toen in de verste verte niet meer lijkt op de Nasdaq van nu, daar gaat men even aan voorbij. De waardering van de aandelen in deze index is nu in lijn met het gemiddelde. Dat kon in 2000 bepaald niet gezegd worden, aandelen waren toen ‘overpriced’. Daarnaast: als je het uitgekeerde dividend meeneemt, staat die index al langer dan een jaar hoger dan toen.

Lees verder
Ruud van Suijdam

“Als je de 5000 punten corrigeert voor inflatie, dan is er nog een lange weg te gaan om het niveau van 2000 te evenaren.”

Als je de 5000 punten corrigeert voor inflatie, dan is er juist nog een lange weg te gaan om het niveau van 2000 te evenaren. Het hangt er dus maar van af hoe je naar zo’n stand kijkt. ‘Scorebordjournalistiek’, zoals een bekende Nederlandse voetbaltrainer eens zei. In maart 2013 ging de Amerikaanse Dow Jones index naar nieuwe hoogten, speelde dezelfde discussie en gebeurde er niets. Historisch gezien is er ook geen bewijs dat na een nieuw ‘all time high’ een correctie plaatsvindt. Maar toch, is het verstandig om op de snel rijdende trein te springen die mogelijk vol in de remmen gaat zodra je er in zit? Daarvoor is een aantal factoren van belang.

Als we kijken naar de bedrijfswinsten, dan zien die er vrij solide uit. De daling van de olieprijs in het afgelopen halfjaar is gunstig voor de wereldeconomie. Daarnaast is het zwakker worden van de euro en Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar ook gunstig voor die regio’s. Dit houdt overigens wel in dat de sterkere dollar de bedrijfswinsten in de VS drukt. Per saldo zijn we nog positief voor aandelen. Het zijn echter de centrale banken die al geruime tijd de stemming op de financiële markten bepalen. De Europese Centrale Bank heeft na die van Japan en de Verenigde Staten ook de portemonnee getrokken.

Wilt u op de hoogte blijven van onze actuele visie?
Abonneer u op onze Maandvisie

Bekijk de laatste maandvisie

Op 20 maart hield Robeco een online seminar met als onderwerp
Hoogtevrees, wat doet u eraan?

Bekijk het seminar

Zij gaat voor zo’n 60 miljard euro per maand obligaties aankopen. Het gevolg is dat de Europese rentes ongekend laag staan. De aandelenmarkten profiteren hier ook van. Immers, het geld moet ergens heen en sparen levert – u weet er alles van – bijna niks op.

Nu is de verwachting dat de rente in Amerika later dit jaar weer omhoog gaat. Een signaal dat dit eerder staat te gebeuren, kan negatief worden opgevat. Te vroeg de rente verhogen heeft niet alleen in Amerika effect, maar eigenlijk treft het de hele wereldeconomie. Daar is men dus voorzichtig mee en een signaal van uitstel levert meestal positieve beurzen op. Daarnaast moeten we ook de politiek in de gaten houden, die eveneens van invloed is. Griekenland is weer voor even gered, maar er is maar één ferme uitspraak van de Griekse premier voor nodig om de financiële markten weer collectief ‘de gordijnen in te jagen’.

Dus ja, wat nu? Instappen? Stilzitten? Verkopen? De onzekerheid zal in de komende periode niet minder worden. Wordt u daar onrustig van, dan kan een beetje winst nemen en teruggaan naar uw oorspronkelijke risicoprofiel wellicht goed zijn voor uw nachtrust. De fondsmanagers van Robeco zorgen er in ieder geval voor dat hun fondsen steeds worden aangepast aan de actuele marktvisie. Of de beurzen wel of niet op een ‘all time high’ staan, is voor ons niet van belang.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze visie is uitgegeven op 23-04-2015
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video