FONDS
ROBECO

Mark Glazener, fondsmanager van het fonds Robeco, vertelt over verleden, heden en toekomst van het fonds Robeco, dat dit jaar zijn 85ste verjaardag viert.

Lees verder

Op 3 september 1929 richtte de Club Rotterdam – bestaande uit industriëlen van de stad – het Rotterdamsch BeleggingsConsortium (RBC) op. De initiatiefnemers kwamen uit drie illustere families: Van Beuningen, Van der Mandele en Mees. De timing van de oprichting van de RBC was markant: de Dow Jones bereikte op die dag met een stand van 318,17 een all-time high. Daarna volgde in november een crash die de koersen maar liefst 90% liet dalen. Op 24 maart 1933 werd het RBC omgevormd, en werd beleggingsfonds Robeco NV gelanceerd. De Dow Jones Index stond toen op een niveau van 57,93 punten.

UITGANGSPUNTEN
Het fonds belegt in aandelen waarvan het opwaarts potentieel nog niet wordt weerspiegeld in de koers van dit moment. Het Robeco-team stroopt de wereld af op zoek naar aandelen waarvan beleggers het langetermijn potentieel onderschatten. Wij vinden deze aandelen op twee manieren. Ten eerste met behulp van een wereldwijde rangschikking van aandelen op grond van factoren die er toe doen, zoals waardering, ondernemingsbeleid, winstrevisies en koersmomen­tum. Ten tweede identificeren we langetermijn trends en daarmee de aandelen die aan deze trends gekoppeld zijn.

Bij de aandelen die geselecteerd worden, moet niet het al het goede nieuws al in de prijs zitten. Waardering is dus belangrijk. Aantrekkelijk zijn aandelen die op de lange termijn een groeiend rendement op het ingezette kapitaal laten zien. We kijken naar aandelen waarvan het return on invested capital (ROIC) wordt onderschat door beleggers. We zoeken actief naar pareltjes, maar we hechten ook grote waarde aan duurzaamheid. We beoordelen ondernemingen dus ook met zogeheten ESG-criteria (Environmental, Social, Governance)
Lees verder

Aantrekkelijk zijn aandelen die op de lange termijn een groeiend rendement op het ingezette kapitaal laten zien. 

____

ERVARING
Vanaf de oprichting kende het fonds oorlogen, recessies, financiële crises, het einde van bedrijfstakken en perioden van groei en opkomst van nieuwe bedrijven. Het zijn allemaal factoren die het behaalde rendement in een afzonderlijk jaar positief of negatief hebben beïnvloed. Het doel van het beleggingsfonds is om stabiele resultaten op langere termijn te behalen. Gemiddeld over de afgelopen tachtig jaar heeft het fonds een rendement van ruim 8,4% per jaar behaald.

VOORUITZICHTEN
Na de goede resultaten van de afgelopen vijf jaren, met gemiddeld 13% op aandelen, verwachten we voor het komende jaar een iets gematigder rendement. Ondersteund door stijgende omzetcijfers en goede winstmarges kan het rendement op aandelen op ongeveer vijf tot zeven procent uitkomen. Dat ligt onder het langetermijngemiddelde. Gezien onze rendementsverwachtingen zijn aandelen onze favoriete beleggingscategorie voor 2015.
Lees verder

CIJFERS
• Inleg bij start: 836.000 euro
• Inleg 2014: meer dan 4 miljard euro
• Gemiddeld rendement: 8,4% per jaar
• Hoogste rendement ooit: 62,2% (1999)
• Grootste daling: 40,8% (2008)

 

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Mw. M. Rol: ‘Mijn vader, die zelf een financiële achtergrond had, heeft me ooit geadviseerd in te stappen bij fonds Robeco. Toen ik mijn huis kocht, nam hij me mee langs allerlei partijen en hij zei: “Let op, ze gaan je van alles aansmeren wat je niet nodig hebt.” Bij Robeco deden ze dat niet. Een aantal jaar geleden heb ik ook een hele toestand gehad met mijn huis, waarbij de verzekeraar na een schade vreemde eisen stelde. Robeco heeft me toen geweldig geholpen, die klantgerichtheid heeft me aangenaam verrast. Mijn geld staat rustig aan te groeien in het fonds, ik heb er geen duidelijke plannen mee, maar het is fijn om wat kapitaal te hebben. Ik kan er heel prettig van leven.’

Dhr. W. Schuller: ‘Ik heb destijds voor Robeco gekozen omdat me dat een betrouwbare partij leek. In die tijd werden gouden bergen beloofd: de vermogensbeheerders stonden in de rij met Springplankconstructies en Winstverdriedubbelaars. Robeco heeft nooit meegedaan met die luchtkastelen, maar ik heb toch altijd verdiend op het ingelegde geld. Robeco wordt solide geleid en dat zie je in de opbrengsten van het fonds. Ik ben ingestapt om pensioenvermogen op te bouwen. Ik wilde op mijn zestigste ophouden met werken. De wereld is veranderd, dat gaat niet meer lukken, maar ik heb straks dankzij mijn beleggingen wel beleg op mijn brood.’

Dhr. W. Oversteegen: ‘Een buurman werkte voor Robeco en hij gaf me de tip om bij Roparco te gaan sparen. De spaarrente was goed, dus ik heb zijn advies opgevolgd. Later ben ik ook gaan beleggen. Dat wil zeggen: Ik beleg dat geld in fonds Robeco zodat ik nergens zorgen over hoefde te hebben. Ik ben namelijk een luie belegger, of eigenlijk ben ik helemaal geen belegger. Ik ben best tevreden over het rendement. Misschien kun je door actief te beleggen een hoger rendement halen, maar dan loop je automatisch ook meer risico. Het geld dat ik opzij legde is altijd bedoeld geweest om ook na mijn pensionering leuke dingen te kunnen blijven doen.’

Mw. A Braggaar: ‘Roparco was destijds een nieuwe en moderne manier van sparen, dat sprak mij aan. Het was weer eens wat anders dan wat je ouders bij een bank hadden. Gaandeweg ben ik ook gaan beleggen in fonds Robeco. Het kapitaaltje dat ik heb opgebouwd heeft me geholpen bij het maken van de keuze om eerder te stoppen met werken. Dat heb ik altijd belangrijk gevonden: dat je dat moment zelf kunt kiezen. Dan moet je natuurlijk wel consequent zijn met geld opzij zetten. Ik ben nu in de fase van geld opnemen in plaats van geld storten. Maar mijn tevredenheid is nog steeds groot; ik ben en word nog steeds altijd goed en vriendelijk geholpen.’

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Online seminar “fonds Robeco en duurzaamheid” op 18 februari.
Ervaar hoe bij Robeco beleggen en duurzaamheid hand in hand gaan.

Dit artikel is gepubliceerd op 20-01-2015
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video