Léon Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

HIER SCHEIDEN ZICH ONZE WEGEN

Gaat de Fed binnenkort verkrappen en de ECB verder verruimen?

Lees verder

In het kader van de transparantie geven leden van het besluitvormend college van de Amerikaanse centrale bank tegenwoordig ramingen voor de korte rente af. Wat daarbij de laatste tijd opvalt is dat ze gemiddeld genomen hogere rentes voorspellen dan financiële markten inprijzen. Nu kan je natuurlijk je schouders ophalen over de ramingen: het zijn tenslotte ongekozen bureaucraten die een verwachting uitspreken.

Het is nogal vrijblijvend. Misschien lijden ze ook wel aan ‘anchorage’ zoals dat in behavioral finance heet: een eerdere raming als anker zien en daar aan blijven vasthouden ook al veranderen de omstandigheden. Nee, dan financiële markten. Daar gaat het om echt geld, dus de kans is groter dat het klopt. Hier zit wel wat in, maar ik denk dat er toch meer achter zit. De leden van het FOMC houden de opmerking van de “happy Puritan” William McChesney Martin, de langst zittende voorzitter van de Fed (bijna twintig jaar, onder vijf presidenten) over de taak van de Fed in het achterhoofd “to take away the punch bowl just as the party gets going”.
Nu het Amerikaanse herstel doorzet en de werkloosheid tot onder de zes procent is gedaald (het niveau waaronder volgens de vroegere Fed-baas ‘Helicopter’ Ben Bernanke de rente verhoogd zou kunnen worden) wordt het zo zoetjes aan tijd om te doen waarvoor je als centrale bankier toch eigenlijk bent ingehuurd. Wat je nog wel zou willen zien is meer loongroei, maar dat lijkt me een kwestie van tijd.

Een eerste voorzichtige renteverhoging met een kwartje lijkt me in het derde kwartaal van dit jaar aannemelijk. In Europa gaan we helemaal de andere kant op, nu ECB-baas “super”-Mario Draghi (eindelijk) doorkomt met kwantitatieve verruiming (QE, quantitative easing): het opkopen van overheidsleningen op grote schaal. Niet iedereen is even enthousiast over deze maatregel, maar de vertegenwoordiger van de Bundesbank, Jens Weidmann, wordt waarschijnlijk geneutraliseerd door de Duitse kanselier, Angela Merkel. Sommigen vragen zich af wat feitelijke QE nog kan bijdragen nu de Duitse tienjaars rente op een half procent staat. Toch moet Draghi naar mijn mening de geschapen marktverwachtingen wel daadwerkelijk inlossen. Om iedereen binnenboord te houden wordt het waarschijnlijk geen “shock and awe”. Het wordt moeilijk markten te verrassen.
Lees verder

“Draghi moet naar mijn mening de geschapen marktverwachtingen wel daadwerkelijk inlossen”

____

“Maar ik vind het pessimisme over de Europese economie inmiddels wel wat overdreven.
____

Er is dus sprake van een toch wel opmerkelijk uiteenlopen in het monetaire beleid tussen Europa en de Verenigde Staten. Maar ik vind het pessimisme over de Europese economie inmiddels wel wat overdreven. Zelfs de ineenstorting van de olieprijs lijkt niet meer als goed nieuws te worden beschouwd. Maar deze factor is misschien nog belangrijker dan QE voor het economisch herstel in Europa, naast de zwakte van de euro en het einde van het bezuinigingsbeleid.

De ineenstorting van de olieprijs ondermijnt bovendien de Russische economie die dit jaar een flinke krimp zal laten zien. Politieke spanningen met Rusland hadden in 2014 een negatieve uitwerking op het Duitse producentenvertrouwen en dempte de investeringen, toch een beetje vreemd in een hersteljaar. Een verzwakt Rusland is mogelijk tot grotere inschikkelijkheid geneigd. Kop op, mensen!

Deze column is uitgegeven op 20-01-2015
__

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video