KWARTAALVISIE

Ruud van Suijdam
Fondsmanager bij Robeco

 

VOLATILITEIT VRAAGT OM MEER VOORZICHTIGHEID

lees-meer-button

Wat me soms opvalt als ik mensen spreek over beleggen, is dat bij best een groot aantal het idee leeft dat er met beleggen in een half jaar een soort van toprendement behaald moet zijn. “Anders hoef je er niet aan te beginnen”. Of ze zijn na een half jaar gestopt, omdat het rendement tegenviel. Lees: de beurs daalde in die periode. Dat soort verhalen versterkt elkaar op een gegeven moment. Het verbaasde mij dus ook niet heel erg dat onlangs uit een onderzoek van Blackrock bleek, dat voor de vermogensopbouw Nederlanders de beurs liever links laten liggen.

portret

Ruud van Suijdam,
Fondsmanager bij Robeco

De beursontwikkelingen van het afgelopen halfjaar hebben in ieder geval niet meegeholpen om bovengenoemd sentiment te keren. Zeker, als je in het begin van het jaar voor het laatst naar de portefeuille hebt gekeken en je kijkt nu weer eens, dan krijg je wellicht de indruk dat er dit jaar niet veel is gebeurd. Het tegendeel is echter het geval.

Het jaar was nog geen maand onderweg of de olieprijs bereikte een dieptepunt, de aandelenmarkten achter zich aan sleurend. Sindsdien is de olieprijs ruim 60%(!) gestegen. De aandelenmarkten volgden min of meer hetzelfde patroon,

waarbij de verliezen van bijvoorbeeld de AEX-index fors opliepen, tot twee keer toe meer dan 10%. Maar: het herstel was krachtig en binnen een paar weken waren alle verliezen van eerder in het jaar goedgemaakt. In juni zorgde ‘Brexit’ ook voor forse dalingen.

De beweeglijkheid van de markten is dit jaar dus ongekend hoog. Het verschil tussen het hoogste en laagste punt in het jaar op de aandelenmarkt bedraagt zo’n 20%. In zo’n markt maakt een dag eerder of later instappen een groot verschil in de uiteindelijke perceptie over het rendement van de portefeuille en zelfs over beleggen in het algemeen.

lees-meer

ONZE VERWACHTINGEN VOOR 2016, EN VERDER:

• We zijn voorzichtig met aandelen
• Beste kansen voor aandelen in Noord-Amerika
• Door een verwachte stijging van inflatie en rente zijn we negatief over staatsobligaties
• Mede door het beleid van de ECB hebben we een voorkeur voor bedrijfsobligaties
• Hoge beweeglijkheid op de beurzen blijft

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

In onze portefeuilles hebben we na de rally van aandelen in het voorjaar winst genomen en het gewicht van aandelen in stapjes verlaagd. Door de toch onverwachte Brexit hebben we onze verwachtingen voor Europese aandelen naar beneden bijgesteld. De toonaangevende Duitse rente daalde vanwege de toegenomen onzekerheid zelfs onder de 0%. We geven daarom de voorkeur aan obligaties met een iets hoger risico en dus ook hogere rente, zoals bedrijfsobligaties.

2016 is vooralsnog niet het jaar van het ‘toprendement’. Maar het is zeker niet zo slecht dat je je helemaal moet afkeren van de aandelenbeurs, maar hooguit wat voorzichtiger moet zijn. De historie heeft laten zien dat risico’s bij beleggen uiteindelijk werden beloond. Heeft iets te maken met de lange termijn, dacht ik.

Deze visie is uitgegeven op 21 juli 2016.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video