Léon Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

 

BREXIT
OF TOCH BREMAIN?

lees-meer-button

Vanaf een relatieve top in november vorig jaar is het pond sterling ten opzichte van de euro zo’n 13% (bron:ECB) in waarde gedaald. Dit wordt vooral veroorzaakt door de toenemende risico’s op een ‘Brexit’, zeker nu één van de weinige populaire politici van Groot-Brittannië, de excentrieke burgemeester van Londen Boris Johnson, zich tot grote voorvechter van het verlaten van de Europese Unie heeft opgeworpen.

Léon Cornelissen,
Hoofdeconoom bij Robeco

Peilingen
Mochten de Britten op 23 juni besluiten de Europese Unie te verlaten, dan zit er voor de huidige premier David Cameron weinig anders op dan af te treden. Ook al heeft hij begrijpelijkerwijs gezegd dat hij dit niet zal doen om zichzelf niet tot inzet van het referendum te maken. Johnson zou dan zijn waarschijnlijke opvolger worden. Hoewel de peilingen een lichte achterstand voor het ‘Brexit’-kamp laten zien (41%-43% op het moment van schrijven, bron: Financial Times) gaan de gokkantoren hardnekkig uit van een comfortabele verhouding blijven/vertrekken van twee derde tegen een derde.

kaart

Echt geld
Omdat er bij de gokkantoren echt geld op het spel staat, heb ik de neiging hier veel meer waarde aan te hechten dan vrijblijvende enquêtes. Economisch is van een ‘Brexit’ weinig voordeel te verwachten, al ziet het Brexit-kamp dit natuurlijk anders. Groot-Brittannië zou de grootste interne markt in de wereld verlaten (‘zelfverdwerging’ noemt men dit ook wel) en moet maar afwachten of het aantrekkelijke handelsovereenkomsten met de EU, waarmee het de meeste handel voert, en de landen daarbuiten kan afsluiten.

lees-meer

Brexit, dan ook Scoxit?
Uiteraard zou het graag op dezelfde voorwaarden als niet-EU-lidstaat Noorwegen behandeld willen worden, maar de kans dat de EU zo genereus zal zijn is zeer gering. Die zal geen premie op vertrek willen zetten. Zou China überhaupt zin hebben in onderhandelingen met het kleine Engeland te voeren? ‘Brexit’ vormt immers de opmaat voor een nieuw Schots referendum over onafhankelijkheid, waarmee een einde van het Britse EU-lidmaatschap tegelijk een waarschijnlijk einde van Groot-Brittannië betekent. Het veel meer pro-Europese Schotland zal zich door de Conservatieven niet uit de EU laten jagen, ondanks het feit dat de gedaalde olieprijs het enthousiasme voor Schotse onafhankelijkheid wel een deuk zal hebben gegeven. En luidt een ‘Scoxit’ misschien een Ierse hereniging in?

stock-exchange

Onzekerheid schrikt
investeerders af
Wanneer het Britse volk kiest voor Brexit dan gaat de teller van uiterlijk twee jaar lopen voor de scheidingsbesprekingen. Deze periode van onzekerheid zal investeerders in het Verenigd Koninkrijk afschrikken. Nu al heeft de Britse betalingsbalans een enorme verslechtering laten zien doordat investeerders tot aan het referendum er de voorkeur aangeven de kat uit de boom te kijken.

Volk van winkeliers
Ik verwacht vanwege de hoge economische kosten en de geopolitieke risico’s dat de Britten, door Napoleon ooit gekenschetst als een volk van winkeliers, ervoor zullen kiezen in de EU te blijven, hopelijk met een stevige meerderheid, zodat deze kwestie voor een generatie begraven is. Een opluchtingsrally kan niet uitblijven. Mocht het uitdraaien op een ‘Brexit’, dan zal ook de EU schade oplopen en zullen beleggers weer eens geconfronteerd worden met de wijsheid van gespreid internationaal beleggen.

Deze column is uitgegeven op 21 april 2016.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video