Léon Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

LANGE RENTE BEPERKT OMHOOG

Na eindeloze discussies in de voorafgaande maanden verhoogde de Amerikaanse centrale bank, de Fed, dan eindelijk op 16 december 2015 de korte rente voor het eerst sinds juni 2006.
Lees verder

De doel-bandbreedte werd verhoogd van
0,00%-0,25% naar 0,25%-0,50%. De Amerikaanse tienjaarsrente, die met 2,3% een stuk hoger ligt, reageerde hier nauwelijks op: de beslissing werd algemeen verwacht en markten waren hier al lang op vooruitgelopen. De Nederlandse tienjaars rente steeg in de aanloop van de beslissing van de Fed licht naar een niveau van 0,83%.

Min of meer normale verhoudingen
Is er op de Amerikaanse kapitaalmarkt inmiddels sprake van min of meer normale verhoudingen als gevolg van niet-spectaculaire, maar gestage economische groei, in Europa is dat beslist nog niet het geval. De werkloosheid in de Verenigde Staten is gedaald naar 5% en er is eindelijk sprake van enige loondruk. In de Eurozone bedraagt de werkloosheid 10,7%.

ECB koopt maandelijks nog EUR 60 mrd op
In de Eurozone koopt de Europese Centrale Bank maandelijks EUR 60 miljard aan obligaties, wat de lange rente drukt en tegelijkertijd houdt zij de korte rente negatief.

Voor het voorrecht om aan de Nederlandse staat geld te lenen tot een looptijd van vijf jaar moet je geld toeleggen! Na de laatste vergadering van het besluitvormend college heeft ECB-baas Mario Draghi aangekondigd dat de ECB met haar maandelijkse aankopen voornemens is door te gaan tot in elk geval maart 2017. Het is logisch dat de centrale bank pas stopt met aankopen, wanneer de economie voldoende hersteld is en dan pas overgaat tot een eerste renteverhoging.

Goede voornemens ….
Nu is de waarde van die goede voornemens niet bijster groot. Het is vergelijkbaar met de toezegging: volgend jaar verleng ik mijn abonnement op de sportschool. Niettemin is een korterenteverhoging in 2016 in de Eurozone vrijwel uitgesloten. Draghi zou trouwens het liefst nog meer doen (nog negatievere korte rentes, nog meer aankopen) om de inflatie ‘snel’ te verhogen, zoals hij onlangs in Frankfurt verkondigde, maar hij krijgt hiervoor de handen niet op elkaar.

Lange rente is ander verhaal
Dit ligt anders voor de lange rente, die beperkte ruimte tot stijging heeft. Dit is het gevolg van de zuigkracht van de Amerikaanse lange rente, de geleidelijk oplopende inflatie (omdat het effect van de dramatische prijsval van de olieprijs in de tweede helft van 2014 langzaam uit de inflatiecijfers valt), en het door ons verwachte doorgaande herstel van de wereldeconomie. Niettemin, met negatieve rentes aan de korte kant zie ik de Nederlandse tienjaars in 2016 niet boven de 1,1% uitkomen.

Conclusie
Een eerste renteverhoging is op zich geen zorgwekkende stap en ook niet allesbepalend voor onze beleggingsvisie. Om beleggers niet te verrassen worden rentewijzigingen tegenwoordig ruim van tevoren aangekondigd door centrale banken. De lichte renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) in december 2015 werd door beleggers al vele maanden verwacht, waardoor de verhoging al grotendeels door de markten in de koersen is verwerkt. De renteverhoging in de VS wordt alom gezien als een teken van sterkte: de onderliggende groei van de Amerikaanse economie én de winstgevendheid van het bedrijfsleven daar zijn gezond. Positief nieuws dus.

Léon Cornelissen

Deze column is uitgegeven op 19-01-2016
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video