KWARTAALVISIE
Ruud van Suijdam
Fondsmanager bij Robeco

 

HARDER WERKEN
VOOR RENDEMENT

In de beleggingswereld gaat het in de berichtgeving vooral om wat er op dit moment gebeurt. En er was de laatste maanden nogal wat aan de hand. De Chinese beurs was al fors gedaald na de ongekende stijgingen eerder dit jaar. Maar na de devaluatie van de Chinese munt realiseerden beleggers dat dit invloed gaat hebben op de gehele wereldeconomie, en dus kelderden de koersen ook in Europa en Amerika.
____
Lees verder

Nadat de VS de rente niet verhoogde, was de vraag of de Amerikaanse economie er ook slechter voorstond dan men aannam. Dat valt bij nadere beschouwing wel mee, trouwens. De berichten beheersten natuurlijk wel de voorpagina’s en bepalen in hoge mate de stemming onder de beleggers. En dat terwijl we allemaal voor de lange termijn beleggen, toch?

Daarom kijken we bij Robeco ook elk jaar een keer een langere periode vooruit en geven een verwachting af voor de komende vijf jaar. Dit lijkt moeilijk, maar naarmate de tijdshorizon langer is, is de richting waar we op gaan, belangrijker dan een precieze rendementsschatting. De vijfjaarsvisie geeft richting aan de strategische langetermijnverdelingen over de verschillende beleggingscategorieën voor de komende tijd.

In het algemeen is onze boodschap: er valt zeker geld te verdienen, maar minder makkelijk dan de afgelopen jaren.

Een belangrijk probleem zit volgens ons in de renteontwikkeling. Sinds jaren daalt de rente en dus zijn de obligatiekoersen alleen maar gestegen. We denken dat dit gaat veranderen. De afgelopen maand was er enige paniek op de markten. Ook nu kocht iedereen, ook bij een rente die al ruim onder de 1% stond, toch weer staatsobligaties, waardoor de rente nog verder daalde. Hoewel de rentes op de korte termijn best nog wat kunnen zakken is onze verwachting dat rentes op Europese staatsobligaties weer terug gaan naar ‘normalere’ niveaus en gaan stijgen.

Lees verder
OP DE HOOGTE BLIJVEN?

 

button

Robeco publiceert steeds een beleggingsvisie voor de komende maand. Abonneert u zich hierop via Robeco.nl

Ruud van Suijdam

‘Het beeld is niet zo somber als het misschien lijkt’

De meeste beleggers die een gespreide portefeuille hebben opgebouwd, hebben vrijwel altijd wel iets – en soms best veel – belegd in Europese staatsobligaties. Bij een stijgende rente zijn negatieve rendementen het gevolg: daar moet je dus rekening mee gaan houden. Voor aandelen verwachten we gematigde rendementen. Afgelopen jaren waren de geldinjecties van de centrale banken een stuwende factor achter de aandelenrendementen. We denken dat deze geldkraan langzaam dicht gedraaid gaat worden.

Met een hogere rente worden de kosten voor leningen voor bedrijven ook hoger. Daartegenover staat een stabiele economische groei, wat uiteindelijk positief is voor de winsten van bedrijven. Ook vanwege de dividenden vinden wij aandelen nog steeds een van de interessantste beleggingscategorieën. Hoewel de huidige beweeglijkheid niet meteen uitnodigend lijkt voor aandelen, hebben we voor nu aandelen zelfs een flink extra accent gegeven in onze portefeuilles. We blijven de nadruk leggen op aandelen uit ontwikkelde markten.

“Er valt zeker geld te verdienen, maar minder makkelijk dan de afgelopen jaren”

Voor de korte en ook langere termijn zijn we wat terughoudender met aandelen uit opkomende landen, waarvan de grootste landen elk zo hun eigen problemen hebben.

Het beeld dat we schetsen, lijkt niet al te positief, maar is niet zo somber als het misschien lijkt. Een aardig rendement halen kan nog steeds, we moeten er alleen harder voor werken. Maar geld verdienen zonder er iets voor te hoeven doen was toch al voor weinigen weggelegd.

Deze visie is uitgegeven op 20-10-2015
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video