KWARTAALVISIE
Ruud van Suijdam
Fondsmanager bij Robeco

“WEN ER
MAAR AAN”

Beweeglijke beurzen: we kunnen er
maar moeilijk aan wennen.
____

Lees verder

OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Robeco publiceert steeds een beleggingsvisie voor de komende maand. Abonneert u zich hierop via Robeco.nl (Mijn Robeco).

Mijn Robeco

Een Amerikaans onderzoek toonde vorig jaar aan dat de gemiddelde belegger over 30 jaar gemeten een rendement op aandelen had behaald van 3,7%. En dat terwijl in dezelfde periode de Amerikaanse S&P500 aandelenindex met 11,1% was gestegen!

Kosten en het verschil tussen de belegging zelf en de index telden voor ongeveer 1,5% mee. Blijft er dus een verschil over van zo’n 6%. De hoofdoorzaak van het verschil is de belegger zelf, die bij de eerste de beste beursdaling meteen uitstapt en later op een hoger niveau weer instapt. Beweeglijkheid op de beurzen: we kunnen er maar moeilijk mee omgaan.

Neem de markt in 2015. Vanaf het begin van dit jaar steeg de Nederlandse AEX-index met bijna 20%.

De beurzen werden ondersteund door de Europese Centrale Bank (ECB) die met het opkoopprogramma van obligaties zorgde voor een steeds lagere rente. Angst bestond even niet, hebzucht regeerde en persoonlijke risicoprofiel werd gelaten voor wat het was. Helaas, Griekenland en de snel stijgende rente gooiden al snel roet in het eten, want ze zorgden voor heftige beursbewegingen. De boodschap van ECB-president Draghi was echter duidelijk: “Wen maar aan wat beweeglijkheid, ook op de meestal stabiele obligatiemarkten”. In de portefeuilles die wij beheren, hebben we in de laatste maanden het risico alvast afgebouwd. Aandelenkoersen zijn in het eerste halfjaar sterk opgelopen en wat ons betreft niet in lijn met winsten die de bedrijven bekend maken.
Lees verder

“We kijken voor wat betreft aandelen de kat even uit de boom”

Daarnaast zorgt het dagelijkse ‘deal-or-no-deal’- spel van Europese politici met Griekenland ervoor dat de ene dag er een flinke winst is (‘deal!’) of juist een forse daling (‘no deal!’). De dagelijks wisselende situatie rondom Griekenland is wat ons betreft niet bepaald de omgeving om aandelen een extra accent te geven. Daarnaast speelt ook de opgelopen rente een rol. Het dividend op aandelen is in de VS inmiddels weer iets lager dan de rente en dus zijn aandelen daar niet meteen meer ‘het enige alternatief’.

Kortom: we kijken voor wat betreft aandelen de kat even uit de boom. De opgelopen rente is uiteraard ook negatief voor obligaties. We verwachten echter dat in Europa het meeste goede economische nieuws al is verwerkt in de rente. En omdat de ECB maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties aankoopt, komt er meer geld in de economie en dat zou juist weer voor lagere rente moeten zorgen.
Lees verder

“Beweeglijke beurzen:
we kunnen er maar moeilijk aan wennen”

Maar ook hier weerhouden de onzekere Griekse situatie én mogelijke stappen van de Amerikaanse centrale bank om de rente te verhogen ons van het innemen van extra accent in obligaties. Bij veel onzekerheid en dus een hogere beweeglijkheid van de beurzen vinden we extra accenten in de portefeuille zetten geen goed idee. Dat is overigens iets anders dan volledig in- of uitstappen, waarbij je helemaal afhankelijk bent van de juiste timing. Het gaat heel soms goed, maar blijven zitten in de portefeuille die past bij het risicoprofiel is meestal een betere strategie: zie daar onze strategie voor de komende periode. En net als Draghi zou ik willen zeggen: beweeglijkheid? Wen er maar aan!

Deze visie is uitgegeven op 20-07-2015
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video