Léon Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

NOODZAKELIJKE
CORRECTIE

OP DE CHINESE AANDELENMARKT

Op moment van schrijven heeft de Shanghai Composite in euro’s een derde van zijn waarde verloren na het bereiken van een top op 12 juni jl. Dit klinkt heel dramatisch, maar hiermee staat deze index nog altijd 19% in euro’s in de plus sinds begin van dit jaar.

Lees verder

MEER WETEN?

Kijk op onze website naar de mening van onze deskundigen

Lees de update

In 2014 is de index in euro’s 70% gestegen. De vrije val van de Chinese aandelenbeurs lijkt hierdoor veel minder schokkend en zelfs onvermijdelijk omdat er wel heel veel lucht in de zeepbel geblazen was. Een jaar geleden leken Chinese aandelen niet al te duur. Daarna is de waardering hard opgelopen en zelfs na de huidige correctie zijn ze nog aan de dure kant want de winstontwikkeling heeft de stijging van de koersen beslist niet bijgehouden. De correctie lijkt daarmee alleszins redelijk en zelfs noodzakelijk in het licht van de torenhoog opgelopen waardering. Alleen degenen die pas sinds maart in de markt zijn ingestapt, hebben vooralsnog reden tot klagen. Uiteraard kan de correctie verder doorzetten. Het is natuurlijk niet gezegd dat alle leed inmiddels geleden is. De populariteit van beleggen is de laatste jaren onder Chinese particulieren sterk toegenomen en het is dus begrijpelijk dat de nervositeit over de jongste marktontwikkelingen bij de Chinese autoriteiten, altijd beducht voor maatschappelijke onrust, is toegenomen.

Zij hebben daarom een aantal maatregelen afgekondigd die er nog niet toe geleid hebben dat de markt stabiliseert. Zo zijn rentes verder verlaagd, overheidspensioenfondsen de markt op gesommeerd en zijn er onderzoeken aangekondigd naar à la baisse speculanten (beleggers die handelen op de verwachting van een beursdaling). Ook mogen aandeelhouders met een belang groter dan 5% in een onderneming, CEO’s en directeuren de komende zes maanden hun belangen niet verkopen. De maatregelen krijgen zo wel een erg draconisch karakter en komen het vertrouwen in de kwaliteit van prijsvorming op de Chinese beurs natuurlijk niet ten goede. Een ander nadeel van de huidige onrust is dat het de hervormingsbereidheid van de Chinese autoriteiten niet stimuleert. De voorgenomen liberalisering van de Chinese kapitaalrekening zal ongetwijfeld vertraging oplopen. Zal de correctie op de beurs de Chinese economie hard raken?
Lees verder

Het kan uiteraard de Chinese consument tot voorzichtigheid aanzetten, wat de groei kan dempen. Anderzijds zullen de Chinese autoriteiten ongetwijfeld aanvullende stimuleringsmaatregelen nemen (extra investeringen) om te voorkomen dat de groei te sterk afzwakt. De rente zal verder worden verlaagd. De Chinese overheidsschuld is klein en veel problemen kunnen daarom desgewenst door de overheid geabsorbeerd worden. Een groei tussen de 6 en de 7% lijkt ons voor dit jaar nog steeds realiseerbaar. Dit is natuurlijk lager dan de ruim 10% van zeg tien jaar geleden. Het is onvermijdelijk dat de Chinese economie geleidelijk in een lagere versnelling komt naarmate het welvaartsniveau stijgt. Maar beleggers moeten zich realiseren dat de ontwikkeling op de Chinese aandelenbeurs behoorlijk los staat van de ontwikkeling van de economische groei. Voor de tot voor kort enorme koersstijging op de Chinese beurs moet de verklaring meer gezocht worden in de (massa)psychologie.

“De populariteit van beleggen is de laatste jaren onder Chinese particulieren sterk toegenomen ”
__

Léon Cornelissen

Deze column is uitgegeven op 20-07-2015
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video