VISIE

RENTE OP HISTORISCH DIEPTEPUNT

(Of toch niet…?) divider

Het werd in de vooruitzichten voor dit jaar als ‘zekerheidje’ gepresenteerd. In 2014 zou de rente écht gaan stijgen. Inmiddels komt het einde van het jaar in zicht, maar het is wederom duidelijk: ‘zekerheidjes’ op de financiële markten bestaan niet.

 

Lees verder
Spanje en Italië kunnen inmiddels goedkoper lenen dan de Verenigde Staten. En dat terwijl we maar twee(!) jaar geleden nog dachten dat de eurozone uit elkaar zou vallen.
____

De kapitaalmarktrentes zijn inmiddels gedaald tot niveaus die we sinds ons land bestaat nog niet eerder hebben gezien. De tienjaarsrente in Nederland cirkelt op moment van schrijven rond de 1,15% (van 2,23% op 1 januari). Spanje en Italië kunnen inmiddels goedkoper lenen dan de Verenigde Staten. En dat terwijl we maar twee(!) jaar geleden nog dachten dat de eurozone uit elkaar zou vallen, met juist deze Zuid-Europese landen als grootste zondaars (en bijpassende, hoge rentepercentages).

Er zijn legio mogelijkheden aan te wijzen waarom de rente zo is gedaald. Deze variëren van een daling van de Europese inflatie, een mogelijke monetaire verruiming (QE) door de Europese Centrale Bank en onrust in Oekraïne tot de invloed van het beleid van de centrale banken in de VS en Japan. De hoeveelheid aan redenen geeft het gevoel dat de rente alleen nog maar verder naar beneden kan. Wij hebben echter redenen om te denken dat de obligatierally zijn beste tijd gehad heeft. 

Als je kijkt naar staatsobligaties, dan kost een belegging op korte termijn (tot 3 jaar) zelfs geld. Beleg je met een langere horizon, dan heb je een klein positief rendement, maar pas bij een lange looptijd wordt het rendement voldoende om de inflatie net goed te maken. Je mag verwachten dat de markt weer teruggaat naar ‘normale’ waarden, lees: hogere rentes. Daarnaast denken we dat de Europese economie niet zo zwak is als de markt op dit moment op basis van de rentestand denkt. Verder lopen de Europese rentes en die in Amerika met elkaar in de pas.

In de VS zal de Fed naar verwachting op korte termijn met een renteverhoging komen, gezien de kracht van de economie daar.

Hoewel er nog een paar scenario’s denkbaar zijn waardoor de rente nog verder kan dalen, zoals een oorlog met Rusland of deflatie, schatten we deze kansen laag in. Zonder het een ‘zekerheidje’ te noemen is onze verwachting dat de rente gaat stijgen (nu echt!). Dit is nadelig voor obligaties en die houden we dus minder dan gemiddeld aan in de portefeuille.

Aandelen hebben voorlopig onze voorkeur als beleggingscategorie. Hoewel mensen van nature wat angstig worden als er weer melding gemaakt wordt van een ‘all time high’, delen we die zorg op dit moment niet. Zeker, de spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten kunnen hun weerslag hebben op de portefeuille, maar vooralsnog hebben deze conflicten nog geen economische impact. Aandelen zijn in de VS aan de dure kant, maar elders in de wereld valt dit wel mee. Voor Europa en Japan zien we de toekomst niet zo somber in als de markt nu wel doet. Bovendien, als je aandelen vergelijkt met andere beleggingscategorieën, valt de waardering wel mee. Daarbij komt dat in de zoektocht naar rendement je eigenlijk weinig andere keus hebt dan aandelen. Tenzij… de rente toch verder gaat dalen.

“Wij hebben meerdere redenen om te denken dat de obligatierally zijn beste tijd heeft gehad”

____

Deze visie is uitgegeven op 07-10-2014
____

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video