BELEGGEN IN DE WERELD

VAN MORGEN

Beleggen gaat soms een stuk makkelijker als je de wind in de rug hebt van een grote trend. Rolinco volgt er vier.

Wie eens een dagje goed om zich heen kijkt, ziet dat de wereld er vandaag net iets anders uitziet dan een paar jaar geleden. Er rijden een stuk meer elektrische auto’s op de weg, je smartphone is wat sneller en bevat allerlei nieuwe apps en op het fietspad wordt je voorbij gezoefd door wat fitte ouderen die net weer wat langer jong lijken te blijven. Achter deze veranderingen gaan grote trends schuil, waar je als belegger op in kunt spelen.

Topje van de ijsberg

In veel gevallen zijn de ontwikkelingen die zich nu aftekenen, nog maar het topje van de ijsberg. De verkopen van elektrische auto’s nemen bijvoorbeeld razendsnel toe. Topmannen van grote autofabrikanten spreken zelfs over de grootste verandering binnen de sector sinds de uitvinding van de benzinemotor. Andere grote trends zijn niet zichtbaar in het dagelijks leven. Wist je dat de wereldwijde middenklasse elk jaar naar schatting met maar liefst 150 miljoen mensen groeit?

Wist je dat de wereldwijde middenklasse elk jaar naar schatting met maar liefst 150 miljoen mensen groeit?

Spreiden van beleggingen: digitale wereld, gezond ouder worden, industriële renaissance en opkomende middenklasse

Trend beleggen

De fondsbeheerders van Rolinco sporen aan de hand van grote trends veelbelovende bedrijven op die relatief snel kunnen groeien. Daarbij kijken ze in vier verschillende richtingen: digitale wereld, gezond ouder worden, industriële renaissance en opkomende middenklasse. Een voordeel van deze spreiding is dat het fonds ook een aansprekend resultaat kan halen als een van de trends tijdelijk de wind tegen heeft op de beurs.

ABBA heeft gelijk

De focus op grote trends maakt het makkelijker om zeer winstgevende ondernemingen op te sporen. Dat is belangrijker dan je zou denken, aangezien het winstniveau van bedrijf tot bedrijf enorm verschilt. De 20% meest winstgevende bedrijven zijn verantwoordelijk voor maar liefst 90% van alle winst, blijkt uit onderzoek van Robeco-fondsbeheerder Steef Bergakker in samenwerking met specialisten van Credit Suisse. De Zweedse band ABBA heeft dus gelijk: “The winner takes it all”

“The winner takes it all!” Maar liefst 90% van alle winst komt van 20% van de bedrijven

Eigenzinnige stijl

De focus van het fonds op kansrijke trends en winstgevende bedrijven, betaalde zich uit met een gemiddeld jaarrendement van 13,9% in de drie jaar tot en met eind januari 2019. Hoewel de fondsbeheerders vasthouden aan hun aanpak, is het natuurlijk niet zeker dat de gunstige koersontwikkeling de komende jaren doorzet. In het verleden behaalde resultaten bieden per slot van rekening geen garantie voor de toekomst.

Duurzame garantie

Beleggers hebben wel de garantie dat duurzame criteria een rol van belang spelen in het beleggingsproces van Rolinco. Binnen de trend ‘industriële renaissance’ wordt bijvoorbeeld alleen in hernieuwbare energie belegd als de verwachting is dat dit type opwekking leidt tot minder gebruik van fossiele brandstoffen. De fondsbeheerders leggen alle aandelen langs de duurzame meetlat, om te zien of er risicofactoren zijn die verborgen blijven als ze alleen naar financiële cijfers kijken.

WHAT THE FUND!?

___

ROLINCO IS ÉÉN VAN DE OUDSTE NEDERLANDSE BELEGGINGSFONDSEN

HET FONDS BELEGT IN ZO’N 60 BEDRIJVEN: EEN AMERIKAANS BEDRIJF MET EEN SLIMME TECHNOLOGIE OM DNA IN KAART TE BRENGEN…MAAR OOK IN EEN INDIASE AUTOFABRIKANT

MORNINGSTAR GEEFT HET FONDS

DRIE STERREN*

* De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Kijk hier voor meer informatie over de sterren van Morningstar

Like dit artikel | 16

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video