BELEGGINGS­JAAR MET TWEE GEZICHTEN

De wereldwijde economie en de bedrijfswinsten kunnen naar verwachting verder groeien in 2019. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat zich mogelijk in de loop van het jaar een omslag aftekent. Ruim voor het einde van 2018 is al duidelijk dat grote delen van de wereld straks in economisch opzicht een mooi jaar achter de rug hebben, alhoewel dat niet altijd weerspiegeld wordt in een gunstig beursklimaat. Ook voor volgend jaar zijn de vooruitzichten goed. Dat geldt zowel voor de ontwikkelde wereld als voor opkomende markten, waar het groeitempo dit jaar wat achterbleef bij de verwachtingen. Ondanks dat de bedrijfswinsten naar verwachting verder oplopen, kan 2019 een jaar worden met twee gezichten. Amerikaanse economie De Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld en de totale waarde van de beursgenoteerde bedrijven is ongeveer even groot als de waarde van de rest van alle andere beursbedrijven in de wereld bij elkaar. Het gevaar dat deze economie te snel groeit, is in 2019 groter dan het risico van een recessie. Als de plannen worden doorgezet om de belastingdruk voor de middenklasse te verlagen en investeringen in infrastructuur op te schroeven, is er kans op oververhitting.  

Het gevaar dat de Amerikaanse economie te snel groeit, is in 2019 groter dan het risico van een recessie.

Europa: risicofactoren verdwijnen naar achtergrond Trump mist bovendien de ruimte om China zo stevig aan te pakken als hij eigenlijk zou willen. Als hij heel harde maatregelen aankondigt, leidt dat tot nervositeit op financiële markten. Sinds zijn aantreden is duidelijk geworden dat Trump bij zijn beslissingen altijd met een half oog naar de aandelenmarkten kijkt. Hoewel er hij sterk inzet op het verkleinen met het handelstekort met China, wil hij niet het risico lopen om het conflict zo hoog op te spelen dat het beursklimaat omslaat. De keerzijde van mooie groei De stevige economische groei in grote delen van de wereld kan een rugwind vormen voor aandelenkoersen. 2019 zou echter zomaar een jaar met twee gezichten kunnen worden. In dit scenario verschuift de aandacht naarmate 2019 vordert naar risicofactoren, zoals maatregelen van de Federal Reserve en andere centrale banken tegen een te snelle economische groei en een oplopende inflatie. In dat geval neemt bij beleggers de vrees voor een recessie toe.

De stevige economische groei in grote delen van de wereld kan een rugwind vormen voor aandelenkoersen.

Lichtpuntje in obligatiemarkt De risicopremie van bedrijfsobligaties en high yield-leningen is de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Dit betekent dat beleggers in potentie niet heel ruim beloond worden voor het risico dat ze lopen. De vooruitzichten voor de obligatiemarkt zijn matig tot wisselend, met Amerikaanse staatsleningen als lichtpuntje. Het rendement van 10 jaars-obligaties is opgelopen tot meer dan 3%. Dat kan in de loop van 2019 nog meer worden, alhoewel beleggers in het eerste deel van het jaar wel rekening moeten houden met mogelijk meer renteverhogingen door de Federal Reserve. Stokje overnemen Het vooruitzicht van een gunstige economische groei en een geleidelijke omslag in 2019 maakt het verstandig om de aandacht te leggen op meer conservatieve aandelen. Na bijna tien jaar van aandelenrendementen die boven het lange termijn-gemiddelde lagen, is de Amerikaanse beurs overgewaardeerd. Dat geldt ook in vergelijking met beurzen in andere delen van de wereld. In regionaal opzicht kunnen opkomende markten het stokje overnemen van aandelen uit ontwikkelde markten. Ten slotte wordt 2019 mogelijk ook het jaar waarin de opmars van de elektrische auto en de doorbraak van nieuwe Fintech-toepassingen in een stroomversnelling komen.

Stabieler beleggen in een volatiele beurs: ontdek de voordelen van beleggen in defensieve aandelen

Like dit artikel | 19

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video