Visie
Ruud van Suijdam
Fondsmanager bij Robeco

 

IN 5 JAAR KAN VEEL VERANDEREN, EN OOK NIET

lees-meer-button

Het zal u niet ontgaan zijn: het gaat best goed met de economie. En niet alleen in ons eigen land, maar ook elders in de wereld. Dat was 5 jaar geleden wel anders.

Ruud van Suijdam,
Fondsmanager bij Robeco

2012, weet u nog? In Europa zaten we midden in de eurocrisis, de AEX-index noteerde rond de 300 punten (en Project X-feest schopte het tot woord van het jaar, maar dat terzijde). Weinig mensen zullen toen gedacht hebben dat de AEX-index vanaf dat moment gemiddeld met ruim 10% per jaar zou stijgen.

Understatement
Dat het formuleren van verwachtingen over de toekomst lastig is, is uiteraard een understatement. Toch waagt Robeco elk jaar een poging om op hoofdlijnen onze (rendements-)verwachtingen voor aandelen, obligaties en andere beleggingscategorieën voor de komende 5 jaar weer te geven.

Opgaande trend, daardoor dure aandelen
Vooral in Amerika sluipen de aandelenbeurzen al het gehele jaar geruisloos omhoog en zetten record na record neer. Hierdoor zijn aandelen relatief duur geworden. Dat tempert onze verwachtingen voor het langetermijnrendement voor aandelen. Het betekent niet dat we op korte termijn meteen een crash op de aandelenmarkten verwachten, want daarvoor draaien de economieën te goed. De markten maken zich nu vooral druk over het terugdraaien van de stimuleringspakketten van de centrale banken. Voor de wat kortere termijn vinden we op dit moment een iets hoger dan gemiddelde weging van aandelen logisch. Wereldwijd draaien de economieën goed en is het sentiment positief.

lees-meer

Risico’s op korte en lange termijn
Hoewel een opgaande trend niet eindigt ‘omdat ie al zolang duurt’, zijn er wel diverse risico’s die ergens in de komende jaren een langduriger daling kunnen veroorzaken. Hierbij kijken beleggers vooral naar wat er nu op de markt speelt: de sterkere euro, spanningen rondom Korea en lage inflatie. Wij vinden dat de door de lage rente opgelopen schulden (die ook moeten worden terugbetaald!) in bijvoorbeeld de VS en ook in China wat dat betreft onderbelicht zijn.

Afbouw door centrale banken
De centrale banken, die in de afgelopen jaren voor duizelingwekkende bedragen obligaties hebben opgekocht, gaan dit afbouwen. Hoewel het moment waarop dit moet gaan gebeuren nogal eens uitgesteld is, zal het uiteindelijk wel degelijk effect hebben op de hoogte van de rente. Die zal op termijn stijgen. Daarom gaat onze langetermijnverwachting uit van een iets hogere rentegoeding op obligaties. De invloed van het beleid van de Europese Centrale Bank 5 jaar na de befaamde ‘whatever it takes’-toespraak van ECB-president Draghi is nog steeds groot. Voor de komende 5 jaar zal dat naar het zich laat aanzien niet veel anders zijn.

De markten maken zich vooral druk over het terugdraaien van de stimuleringspakketten

ONZE VERWACHTINGEN VOOR DE LANGERE TERMIJN:

 

  • Aandelenkoersen steeds verder opgelopen en daarom aan de dure kant
  • Crash ligt niet voor de hand, maar risico’s komen van diverse kanten
  • Centrale banken gaan stimuleringsprogramma’s afbouwen, maar houden voorlopig de markten in hun greep

 

Lees ook onze maandelijkse beleggingsvisie

Deze visie is uitgegeven op 19 oktober 2017

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video