BELEGGEN IN
FINANCIËLE INNOVATIE

lees-meer-button

De financiële wereld verandert in rap tempo. Door de wereldwijde financiële crisis van 2008/2009 is het vertrouwen in traditionele banken en verzekeraars aangetast. Ze worden bovendien bedreigd door nieuwe, innovatieve spelers die met hun slimme technieken goedkoper en sneller financiële producten en diensten kunnen aanbieden.

Gelijktijdig verandert ook de vraag van consumenten. Overheden leggen de zorg voor later immers steeds meer in de handen van de burgers zelf. Daardoor stijgt bij hen de vraag naar financiële producten. Dit is niet alleen zo in volwassen economieën, maar ook in opkomende landen waar de middenklasse een explosieve groei doormaakt.

Digitalisering van de financiële sector
De financiële sector krijgt te maken met een aantal ontwikkelingen, die samen zullen zorgen voor een totale metamorfose van de sector. Groeiende concurrentie van fintechs, de voordelen van robotisering en blockchain en de daaruit voortvloeiende nieuwe regelgeving, om er maar enkele te noemen.

Metamorfose van de financiële sector

Metamorfose
Met deze metamorfose zullen vele miljarden euro’s gemoeid zijn. Zij zal een grote impact hebben op de strategieën, businessmodellen en bedrijfsvoering van financiële dienstverleners. Tegelijkertijd gaan ook in de financiële dienstverlening robots menselijke taken overnemen. Zo ontwikkelen banken en verzekeraars zich meer en meer tot IT-bedrijven.

Er is steeds minder automatische pensioenopbouw via de werkgever

Winnaars
Banken die vooroplopen met IT, of technologiebedrijven die IT-systemen aan financiële instellingen leveren zijn de winnaars in deze financiële revolutie. Maar ook nieuwe, innovatieve fintech-bedrijven die met hun producten de traditionele bankwereld helpen te veranderen.

Meer behoefte aan mogelijkheden om zelf vermogen op te bouwen
Aan de aanbodkant gaat dus een heleboel veranderen. Maar ook de vraagkant ontwikkelt zich voortdurend. De wereldbevolking wordt steeds ouder. Vergrijzing betekent dat meer mensen met pensioen gaan, terwijl overheden juist steeds meer terugtreden. Bovendien is er door het toenemende aantal mensen dat (nog) geen vast arbeidscontract heeft, steeds minder sprake van ‘automatische’ pensioenopbouw via de werkgever. Er is dus steeds meer behoefte aan mogelijkheden om zelf vermogen op te bouwen via sparen, beleggen en levensverzekeringen.

Meer behoefte vanuit opkomende landen
De middenklasse in opkomende landen wordt geleidelijk welvarender, waardoor ook bij hen de behoefte aan financiële producten toeneemt. Mensen willen een creditcard gebruiken en een (levens)verzekering afsluiten, maar de beschikbaarheid van financiële producten in deze landen is nog laag. In 2030 zal de totale consumptie door de opkomende middenklasse verdubbeld zijn (Bron: Brookings, 2017), en de vraag naar financiële producten zal daardoor ook zeer sterk toenemen.

BELEGGEN IN FINANCIËLE INNOVATIE?

Met Robeco New World Financials Equities beleg je in bedrijven die wij als toekomstige winnaars beschouwen. Je inleg wordt ruwweg gelijk verdeeld over drie belangrijke onderliggende trends: financiën voor ouderen, financiën in opkomende markten en digitalisering van de financiële sector. Geloof jij ook in deze beleggingskans?

Koop dan nu Robeco New World Financials Equities aan.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video