KWARTAALVISIE
Ruud van Suijdam
Fondsmanager bij Robeco

 

GROEIEND GRAS

lees-meer-button

Beleggen is niet echt een ‘zomersport’. Veel gebeurt er meestal niet in de wereld, de meeste mensen zijn op vakantie. En waarom dan naar de beurs kijken? Aanhangers van de ‘sell in May’ theorie stappen voor de zomer uit om in het najaar weer in te stappen¹. Deze strategie levert gemiddeld genomen een beter rendement op dan in de zomer in aandelen te blijven zitten. De regel gaat niet altijd op: deze maand viert de befaamde ‘campingrally’ van juli 1997 (14% stijging!) op de AEX zijn 20ste verjaardag. Nu is een blik op kalender alleen natuurlijk niet voldoende om te bepalen of je wat met je portefeuille zou moeten doen.

portret

Ruud van Suijdam,
Fondsmanager bij Robeco

Minimale dagelijkse beweging
Toegegeven, in het eerste halfjaar was kijken naar de aandelenbeurs ongeveer hetzelfde als kijken naar groeiend gras. De dagelijkse beweging op de beurs was op enkele uitschieters na minimaal. Je zag nauwelijks wat gebeuren, maar uiteindelijk is nu zo halverwege het jaar de AEX-index wel 5% gestegen. Daarmee is, los van wanneer je precies iets moet doen de vraag: “wat moet ik doen?” minstens zo relevant.

Behoefte om te verkopen
Want beurzen die gevoelsmatig ver opgelopen zijn roepen altijd de behoefte op om te verkopen. De winst in de tas, maar niemand weet of we de top ook hebben bereikt. En dan heb je weliswaar winst, maar wat doe je er mee? Op de spaarrekening zetten, dan zal je zien dat de beurs verder doorstijgt. Andersom kan ook de twijfel toeslaan trouwens: “Bijkopen, nu? Met die beurzen die zo hoog staan?” En vervolgens doen de meeste beleggers dus even niks en is de cirkel rond.

Lagere activiteit in portefeuilles
Met de lage beweeglijkheid van nu is de activiteit in onze portefeuilles ook lager dan anders. De Amerikaanse economie draait rustig door en ook de Europese economie ligt er goed bij. Het lijkt er op dat de centrale banken daarom ietsje vaart willen gaan maken met het afbouwen van de stimuleringsprogramma’s die lopen. Een hint hierop kan de rente al hoger zetten, bleek eind juni al. En dat is slecht nieuws voor obligaties zoals u weet. We houden voor aandelen nog steeds een gemiddeld gewicht aan. Daarbinnen hebben we op dit moment ook geen uitgesproken voorkeur voor een bepaalde regio.

Periodiek beleggen
Het ongemakkelijke gevoel van een aandelenbeurs die naar boven sluipt, kan zo maar nog een tijdje duren. Voor wie daar niet zo goed tegen kan, is periodiek beleggen met een vast bedrag op een vast tijdstip waarschijnlijk de beste oplossing. Alle tijd om in de zomer in de tuin te gaan zitten. Of u het gras ook ziet groeien? Na verloop van tijd staat dat in ieder geval hoger.

Meer over maandbeleggen

Voorlopig gaan we nog steeds uit van een hogere rente op termijn.

¹ Overigens, het gezegde vervolgt met: “remember to come back in September”. Dit is vanwege de mooie rijm logisch, maar over het algemeen te vroeg. September is meestal een van de slechtste beursmaanden.

ONZE VERWACHTINGEN VOOR DE REST VAN 2017:

  • Centrale banken bereiden markt voor op beleidsaanpassingen
  • Het gevolg is een hogere rente en druk op staatsobligaties
  • Daarom een voorkeur voor bedrijfsobligaties en high yield obligaties
  • Neutrale weging van aandelen en geen specifieke regiovoorkeur

Deze visie is uitgegeven op 20 juli 2017

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video