KWARTAALVISIE
Ruud van Suijdam
Fondsmanager bij Robeco

 

ONOPGEMERKT RISICO

lees-meer-button

Geen nieuws over de aandelenbeurzen is meestal goed nieuws voor de belegger. De laatste echte reuring op de beurs die het nieuws haalde, dateert alweer van net na de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. Sindsdien zijn de aandelenbeurzen vrij stilletjes verder opgelopen. Na het eerste kwartaal van 2017 staat de AEX-index al op een winst van 6,9%.

portret

Ruud van Suijdam,
Fondsmanager bij Robeco

Extra ‘boost’
De plannen van Trump beloofden heel wat en zorgden voor een extra ‘boost’ in de koersen. Hij komt er nu trouwens ook achter, dat even snel wat dingen regelen ook in de VS niet altijd lukt. En dus maakten de beurzen in maart pas op de plaats. Maar de beursstijgingen waren al in gang gezet voordat Trump werd gekozen. Gewoon op basis van een groeiende economie. Dat zorgt normaal gesproken uiteindelijk voor een hogere rente. Sinds afgelopen zomer zien we dan ook dat de extreem lage renteniveaus zijn verlaten voor iets minder lage renteniveaus.

Lagere obligatiekoersen
Hogere rentes betekenen dat obligatiekoersen dalen. Het rendement op Europese obligaties is sinds eind september 2016 zo’n 5% gedaald. Beleggers met een portefeuille waarin veel ‘veilige’ staatsobligaties zijn opgenomen, zijn de afgelopen jaren verwend met mooie rendementen. Deze portefeuilles komen nu amper vooruit of dalen zelfs. Aan obligaties zitten dus ook wel degelijk risico’s!

Minder gevoelig voor stijgende rente
We verwachten dat de stijging van de marktrente – met de nodige ups-and-downs – nog even doorgaat. Bedrijfsobligaties en high yield-obligaties vinden we aantrekkelijker dan staatsobligaties. Ze bieden een hoger rendement, zijn ook iets risicovoller, maar hebben iets minder last van een oplopende rente.

Wachten tot de crash komt?
Okay, en aandelen dan? Een groeiende groep mensen kijkt al een tijdje naar de koersen en denkt: “Hmm, de markt is wel erg hard opgelopen, ik wacht even totdat de ‘crash’ komt”. Sommigen zitten zodoende al geruime tijd in de wachtkamer en hebben de beursstijging van de laatste maanden helemaal gemist. Zoals al vaker gezegd: een timing-strategie kost over het algemeen meer dan dat deze oplevert. Gespreid in de markt zitten is in dat opzicht een verstandigere strategie.

“Beursstijging gemist”.

lees-meer

Aandelen aantrekkelijker dan obligaties.

‘Europe first’
Wij vinden overigens ook dat de aandelenkoersen aardig hard zijn opgelopen. Aan de andere kant lijken aandelen ons de komende periode in ieder geval wel aantrekkelijker dan obligaties. De economische cijfers in met name Europa wijzen de goede kant op. Wel is er in Europa politiek risico, met Franse verkiezingen en Brexit-stress. Maar vanwege de goede economische vooruitzichten zijn we voor Europese aandelen positiever dan voor aandelen uit andere regio’s. Amerika lijkt na de ‘Trump-boost’ even op adem te moeten komen.

We zijn daarom wat terughoudender met Amerikaanse aandelen. Opkomende markten profiteren van het verbeterde sentiment. Dat de financiële markten nu wat minder in het nieuws zijn, betekent niet dat er helemaal niets gebeurt. Een goed gespreide portefeuille kan op zich zonder aandacht wel even voortkabbelen. Is een portefeuille echter te eenzijdig ingericht, dan kunnen de risico’s vrij ongemerkt oplopen.

  • Europese aandelen aantrekkelijker dan Amerikaanse aandelen.
  • Verbeterd sentiment bij opkomende landen.
  • Rentestijging is negatief voor staatsobligaties.
  • Daarom een voorkeur voor bedrijfsobligaties en high yield-obligaties.

Deze visie is uitgegeven op 20 april 2017.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Video